Etuovi «
Tallikierros «
Tallitiimi «

» Hevoset
» Toimisto
» Vintti

Pikkumyllyn talli

Tallin pihapiiri

Pikkumyllyn talli sijaitsee perinteikkäissä suomalaisissa maalaismaisemissa, peltojen, metsikköjen ja järvien keskellä. Toisin sanoen täysin maalla. Kulkuyhteydet tallille eivät ole parhaat mahdolliset; oma auto on lähes välttämätön. Tosin reippaimmat polkevat kesäisin kyliltä pyörällä tämän muutaman kilometrin matkan. Bussillakin pääsee parin kilometrin päähän tallista pari kertaa päivässä.

Itse talli on ulkoasultaan melko vaatimaton ja jo parhaat päivänsä nähnyt, mutta silti ihan viihtyisä ja käytännöllinen. Alkujaan rakennus on toiminut karjasuojana ja vuonna 1990 se kunnostettiin kahdentoista karsinan talliksi. Myöhemmin osa karsinoista on purettu ja rakennettu uudelleen, lisäksi 2000-luvulla talliin on tehty pari karsinaa lisää. Pihaan on rakennettu hevosia varten kuusi ulkotarhaa sekä yksi suuri, kahteen osaan jaettu kesälaidun, joista ensimmäinen osa on käytössä alkukesän ja toinen loppukesän.


     

Tallin vieressä on hiekkapohjainen, aidattu kenttä, joka on pimeinä syys- ja talvi-iltoina valaistu. Maneesia tallilta ei löydy, joten karaistuneet ratsastajamme ratsastavat ulkona säällä kuin säällä. Kentän kiertämisen sijaan voi toki lähteä myös maastoon, sillä talliltamme lähtee kymmenien kilometrien pituisia maastoreittejä vähän joka suuntaan. Tallipihan vieressä oleva pelto on myöskin käytössämme ympäri vuoden.

Leiriläiset majoittuvat tallin pihapiirissä olevaan, punaiseen mökkiin, jossa on kolme huonetta, pieni keittiö sekä vessa. Aulasta on tehty olohuone, jossa on iso ruokapöytä, penkkejä ja yksi sohva. Isommassa makuuhuoneessa on tilaa kahdeksalle hengelle ja pienessä makuuhuonessa kahdelle hengelle. Yleensä leiriavustajat majoittuvat pieneen makuuhuoneeseen. Tupakeittiö on pieni, mutta sieltä löytyy kaikki tarpeellinen, kuten jääkaappi, pieni pakastin, mikro, hella ja kahvinkeitin. Vessassa on myös yksi suihku.

Kesäisin ratsastajat käyvät mielellään myös kylällä asti ostamassa jäätelöä ja limsaa. Kyläläiset ovatkin tottuneet näkemään hevosiamme kaupan edessä parkissa, ja kyläkauppiaat tarjoavat mielellään hevosillemme kuivattuja ylijäämäpullia ja -leipiä. Kuuman päivän jälkeen on hyvä käydä pulahtamassa muutaman kilometrin päässä talliltamme olevaan lampeen, jossa hevostenkin uittaminen onnistuu.


Sisätilat

Tallin sisätilat eivät ehkä ole kaikista siisteimmät tai edes käytännöllisimmät, mutta ajavat kuitenkin asiansa ja kelpaavat meille ihan hyvin. Onpa meidän tallia kotoisaksikin sanottu, mistä saanen olla samaa mieltä. Karsinoiden alaosat ovat puuta ja yläosat harmaata kalteria. Jokaisessa ovessa roikkuu puinen nimikyltti. Kuivikkeena käytämme kutterinpurua. Lisäksi jokaisessa karsinassa on muovinen ruokakaukalo ja jopa vesiautomaatti (siinä onkin sitten ehkä ainoa ylellisyys tallissamme). Yhteensä tallissa on 16 karsinaa sekä yksi pesupaikka.

Hevosten rehut säilytetään isossa rehuvarastossa. Varaston seinällä on lappu, josta selviää jokaisen hevosen ruokintaohjeet. Huoneen toisella puolella säilytetään väki- ja lisärehut ja toisella heinät. Heinäpaalit säilytetään siistissä pinossa yhdellä seinällä ja heinäpinon vierestä johtavat portaat tallin vintille, josta on tehty oleskelutila hoitajille.


     

Hevosten varusteet ja hoitotarvikkeet löytyvät satulahuoneesta. Tallillamme on nykyään käytössä kätevä värikoodisysteemi; jokaisella hevosella on oma tunnusvärinsä, ja kaikki hevosen tarvikkeet (riimu, naru, satulahuovat, loimet, harjat ja muut välineet) ovat samaa väriä. Näin vaaraa tavaroiden sekoittumisesta ei ole ja uusikin asiakas löytää helposti oman ratsunsa kamppeet. Totesimme tämän kätevämmäksi kuin nimilaput, joilla oli aina taipumusta irtoilla ja kadota. Ratsastajien lainavarusteet löytyvät satulahuoneen perältä, jossa meillä on sekalainen valikoima varakypäriä, -raippoja ja -saappaita. Satulahuoneen perällä on ovi, jonka takana on loimien pesu- ja kuivatushuone.

Tallin käytävällä on paikkoja, joihin hevosen saa kiinnitettyä tarvittaessa hoitamisen ajaksi. Mikäli pesupaikka on vapaana, myös siinä voi varustaa hevosen. Kesäisin hevoset on mukava harjata pihalla olevilla harjauspuomeilla.

TALLIN POHJAPIIRROS


Tausta © Ritva's Gallery, kuvat © Suomen Hippos / Elina Hirvonen, Vadelmahattara, Matilda Andersson
Huomaathan, että tämä on virtuaalitalli!