Hoitohevosen liikutus
Hoitajan vastuulla on myös hoitohevosensa liikutus niinä päivinä, kun hevonen ei mene tunnille. Hevosta voi liikuttaa mm. ratsastamalla, juoksuttamalla, irtojuoksuttamalla, taluttelemalla ja ajamalla (niitä hevosia, jotka on siihen opetettu).

Hoitaja voi heti alusta asti alkaa liikuttaa hevostaan esim. taluttelemalla tai juoksuttamalla. Ensimmäisen ratsastuskerran tulee kuitenkin olla ohjattu tunti (joko ryhmä- tai yksityistunti). Tämän jälkeen hoitajalla on oikeus ratsastaa myös itsenäisesti, alkuun kuitenkin vain kentällä. Kun hevonen tulee tutuksi, on mahdollista lähteä myös maastoon.

Ensimmäisten itsenäisten ratsastuskertojen aikana on suotavampaa ratsastaa koulua kuin lähteä heti hyppäämään esteitä. Kun hevonen tulee tutuksi, myös hyppääminen on sallittua - pidäthän kuitenkin estekorkeuden maltillisena.

Kun suunnittelet hevosen liikuttamista, otathan huomioon sen, onko hevonen ollut tai onko se menossa sinä päivänä tunnille. Jos hevonen on ollut jo kahdella tunnilla, sen liikuttaminen kannattaa ehkä jättää toisen päivään tai pitää sen ainakin hyvin kevyenä esim. tehdä lyhyen talutuslenkin tmv. Mikäli hevonen on ollut vain yhdellä kevyellä/normaalilla tunnilla, sen voi liikuttaa normaalisti. Ethän kuitenkaan hyppää, mikäli hevonen on ollut jo samana päivänä estetunnilla.

Sunnuntaisin on henkilökunnan ja hevosten vapaapäivä, jolloin hoitajat saavat kyllä käydä hoitamassa hoitohevosensa normaalisti. Hevosten vapaapäivinä liikutuksen on suotavaa olla kevyttä, ainakin mikäli hevonen on ollut edellisenä päivänä tunnilla.

Liikutuksen jälkeen hevonen (ja varusteet) huolletaan asianmukaisesti. Harjaaminen on erittäin suotavaa ja mikäli hevonen on hikinen, kesällä sen voi pestä tai kostuttaa sienen avulla ja talvella antaa kuivahtaa hetken ennen tarhaan viemistä ja/tai laittaa sille tarvittaessa kuivatusloimen. Jos liikutus on ollut rankkaa, voi olla syytä kylmätä hevosen jalat tai laittaa niihin linimenttiä.


Kuvien © Nils Liden