Etuovi «
Tallikierros «
Tallitiimi «

» Hevoset
» Toimisto
» Vintti

Pikkumyllyn talli

Fridolf SWE

      "Frille"

— rodultaan vuonohevonen ja sukupuoleltaan ruuna
— väriltään ruunihallakko siimalla ja jauhokuonolla
— säkäkorkeudeltaan 142 cm
— syntynyt 14.07.2006 Ruotsissa
— asuu Pikkumyllyn tallilla

— koulutustasoltaan helppo b ja 70 cm
— ratsastettavuudeltaan keskitaso (?)

— i. Trultes Felix, e. Bettan

Vuonohevosia pidetään yleensä rauhallisina ja kiltteinä. Vaan Frille on Frille, varsinainen jukuripää! Tarhasta hakiessa sille pitää aina laittaa riimunnaru turvan ympärille, ellei tahdo raahautua possun perässä milloin minkäkin ruohotupsun takia. Hoidettaessa se kyllä sentään seisoo rauhallisesti paikoillaan -paitsi ulkona tuppaa usein kurottelemaan ja hivuttautumaan kohti ruohoa-, mutta mikään kaikista hienovaraisin hevonen se ei todellakaan ole ja varpaitaan sen kanssa vähän varoa. Frille ei nimittäin edes huomaa, jos sattuu astumaan hoitajansa varpaille ja huomaa siirtää ruhoaan usein vasta siinä vaiheessa, kun ihmisparka viimein pää punaisena karjaisee ilmoille äänekkään manauksen...

Frille on hyvin itsepäinen otus ja tallilaisten kesken kutsummekin sitä leikillisesti kaksivaihteiseksi kulkuneuvoksi. Kesäisin sillä on yleensä käytössä nollavaihde eli se on laiska liimakavio, joka vähät välittää pikkuratsastajan Singerin tavoin kylkiin paukkuvista pohkeista. Pakkasten tullessa sen sijaan nähdään ihan eri puoli Frillestä; sen puoliteholla käyneet akut latautuvat vihdoin koko vuoden edestä täyteen virtaa ja silloin sen ainoa vaihde on hetken aikaa "eteenpäin ja täysillä". Osaahan ruunanryökäle tosiaan myös pukitella halutessaan - yleensä silloin, kun Frille haluaa eri asiaa kuin ratsastajansa ja joskus talvisin myös ihan vain silkasta innosta ja energiasta. Toisaalta ruuna sopii myös aloitteleville ratsastajille, koska se menee yleensä sitä kiltimmin, mitä vähemmän siltä vaaditaan. Hyppääjänä Frille on vähän laiska ja sitä saakin usein käskeä eteenpäin. Maastoratsuna ruuna on sentään ihan toimiva ja siellä se kulkee vähän innokkaammin kuin kentällä. Kaikista kivointa sillä on mennä ilman satulaa, sillä Frillen askeleet ovat todella tasaiset ja jopa pukit niin pehmeitä, että kyydissä pysyy kyllä.


Ohjeet hoitajille ja ratsastajille

— Frillen tunnusväri on vaaleansininen   (varustekaappi)
— Estetunnille kaikki jalat suojataan. Tarvittaessa alkeistunnille tai maastoon voidaan laittaa ruoho-ohjat.
— Taluttaessa aina riimunnaru turvan ympärille!
— Alma hoidetaan käytävällä tai pesarissa molemmin puolin kiinni sidottuna
— Tarhailee ilman riimua ja loimia, pärjää karvansa kanssa mainiosti säällä kuin säällä. Pakkasilla saa ekstra-annoksen heinää. Kuivatukseen voidaan käyttää villaloimea.


Tausta © Ritva's Gallery, kuvat © Aneta Hnyková
Huomaathan, että tämä on virtuaalitalli!